Технология на производството

Производство на дървени чинии с пирограф от Майсторите от Орешак ЕООД – производител на дървени сувенири с марката Орешак

 
Пирографирането като технология най-общо представлява рисуване с огън върху дърво с помощта на машинка – пирограф. С пирографа може да се рисува върху самото дърво, да се оцветяват отделните елементи, както и да се обгаря самото дърво по краищата. Благодарение на технологията с пирографа самото дърво придобива по-автентичен вид, а чрез рисунките, които се правят върху него, самият продукт оживява и изглежда неповторим.
 
Технологията по производството на една дървена чиния с пирография включва няколко стъпки: 
 
- Най-често се използва липов материал, тъй като е мек и лесен за обработка. Разкроява се материала на детайли – дъсчици с различни размери в зависимост от размера, с който искаме да се изработи самата дървена чиния. Най-често дъсчиците са с дебелина 2 см, ширина 6 см и с дължина 30 см. 
- Оставя се липовия материал да съхне, като се нарежда на ракли от детайли в сушилни(проветриви помещения за съхнене на детайла).
- След като вече е готов материала се нареждат дъсчиците, лепят се и се стягат със стеги. Оставя се лепилото да изсъхне.

 

- След като лепилото изсъхне се очертава окръжност с център и се окрайчва на банциг. 
- Центърът на окръжността се пробива с бор машина, закача се на струг и се стругова ръчно. 
- Следващата стъпка е пирографирането с пирограф чрез изгаряне на самото дърво. Чинията се рисува с молив и после се повтаря с пирографа. Може да се сложи и оризова хартия с определени изрязани мотиви по нея, поставя се върху дървото, рисува се и се повтаря след това с пирографа. 
- Следващият етап е оцветяването със слой бои.
- След което се слага един слой лак, който служи за основа - запечатващ лак. Повтаря се с още една основа лак и се остава да изсъхне.
 
И ето дървените чинийки с пирография са вече готови да внесат духа на народното творчество във Вашия дом --> http://shahtabla.com/ruchno-izraboteni-chinii-ot-darvo
 

 

 

 

Орешак или "Пътят на шаха и таблата"

 

Орешак е малко село на няколко километра от Троян с около 2000 жители и въпреки това е пословично известно като един от
занаятчийските центрове, и на стара, и на съвременна България. Ако трябва да отличим двата занаята обаче, които първи изплуват в съзнанието ни,
когато чуем името на селцето, това ще са грънчарството и дървообработването.
 
 
 
На снимката може да видите самата работилница, в която се извършва целия процес по производството на нашите автентични шахове и табли.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още на първата снимка, може да видите няколко етапа от целия процес.
В средата, под затегнатото менгеме са сложени няколко рамки и основи за табли, които биват притискани, докато се залепят и се превърнат в едно неразделно цяло.
 
Вдясно от тях са вече готовите рамки, а вляво, под незатегнатите менгемета, са фурнири, които само чакат да станат част от целото хомогенно изделие.
В долната част на снимката пък, можете да видите как с малко ръчно менгеме фурнира се прикрепя и залепя към таблата.
 
 
 
 
 
 
И голямото и малкото менгеме, разбира се, са внимателно обезопасени с буферни дъски и притиснати точно колкото е необходимо,
така че таблите и фурнирите да се съединят добре, но и без никакви поражения.
 
 
 
 
 
 
 
 
Самият фурнир, и за шаха, и за таблата е ръчно изработен преди това, парче по парче,
които впоследствие също здраво се прикрепят и залепят едно за друго в един цялостен фурнир. 
Изключение правят ситопечатните табли, при които чрез преса биват изрисувани полетата и капиите на шаха и таблата върху самото дърво.
След като фурнира и основата с рамката бъдат бединени в едно, те се лакират и оставят да изсъхнат.
 
 
 
 
 
 
От там единственото, което ги дели от това да влязат в дома ви и да внесат в него живата емоцията на ръчно изработения шах или табла е вашето желание и ентусиазъм!